Μυελοπάθεια

Μυελοπάθεια είναι ένας κοινός όρος για πολλές διαφορετικές επιδράσεις επι του μυελού. Η συνηθέστερη αιτία είναι η πίεση επι του νωτιαίου μυελού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προσβολή του κεντρικού νευρώνα με σημειολογία σπαστικής παραπάρεσης, αύξηση αντανακλαστικών , σημείο Babinski και υπαισθησία. Διαταραχές παρουσιάζονται και σε άνω και κάτω άκρα, κινητικότητα και αισθητικότητα, και λειτουργία σφιγκτήρων.

Εκτός απο τους όγκους υπάρχουν πολλαπλές άλλες αιτίες που μπορούν να προκελέσουν μυελοπάθεια όπως επίκτητος στενός σπονδυλικός σωλήνας, τραύμα, πολλαπλές προπτώσεις δίσκων και δισκοκήλες,  ατλαντοεπιστροφική υπεξάρθρωση σε ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.

Η κλινική εικόνα είναι πολλές φορές δύσκολη στην ερμηνεία της κάτι που μπορεί να καθυστερήσει την διάγνωση. Συνδιασμός όμως τρηματικού ριζιτικού πόνου και πάρεσης και / ή υπαισθησίας χαμηλά στα κάτω άκρα σε συνδιασμό με θετικό σημείο Babinski πρέπει να δώσει υπόνοια πίεσης του νωτιαίου μυελού. Εξετάζοντας τον ασθενή πρέπει η κάτωθι τριάδα συμπτωμάτων να προβληματίσει τον θεράποντα ιατρό με την υπόνοια της μυελοπάθειας.

Θεραπεία

Συντηριτική θεραπεία εφαρμόζεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ενώ η επικρατούσα κύρια θεραπεία είναι χειρουργική. Ανάλογα με την αιτία της μυελοπάθειας η επέμβαση μπορεί να είναι πεταλεκτομή με ή χωρίς σπονδυλοδεσία, δισκεκτομή με πρόσθια προσπέλαση ή διαστοματική προσπέλαση με ή χωρίς συνδιασμό οπίσθιας σπονδυλοδεσίας.