Νευραλγίες

Οι νευραλγίες αναφέρονται στους ειδικούς πόνους. Ειναι το είδος του πόνου που ακολουθεί μια βλάβη στο αισθητικό νευρικό σύστημα, π.χ. βλάβη σε περιφερικό νεύρο. Οι νευραλγίες ανήκουν στην κατηγορία νευρογενών ή νευροπαθών πόνων, θεραπεύονται δύσκολα και απαιτούν σημαντική νευροχειρουργική ενασχόληση.

Νευραλγία Τριδύμου

Η νευραλγία τριδύμου είναι μία ειδική κατάσταση πόνου στο πρόσωπο, που ακολουθεί την κατανομή των κλάδων του τριδύμου, συνήθως του δευτέρου και τρίτου.

Το τρίδυμο είναι η πέμπτη κρανιακή συζυγία (V). Είναι κατά κύριο λόγο αισθητικό, τροφοδοτεί το πρόσωπο, τον κερατοειδή και τα δόντια και επι πλέον τις μήνιγγες και τις αρτηρίες του εγκεφάλου. Οι κινητικές του απολήξεις είναι λιγώτερο γνωστές (π.χ. μασητήρ μυς).

Εξ αιτίας της νευραλγίας αυτής, είναι πολλοί οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί εξαγωγές δοντιών ή και άλλες θεραπείες στην προσπάθεια οριστικής καταστολής του πόνου τους.

Η κυριαρχούσα παθοφυσιολογική εξήγηση είναι ότι μία τμηματική καταστροφή της μυελίνης κατά μήκος των ινών της ρίζας του τριδύμου είναι υπεύθυνη για την παραγωγή εκτοπικού ερεθίσματος με αποτέλεσμα τον αφόρητο πόνο που αισθάνεται ο ασθενής. Σύμφωνα με την θεωρεία της αγγειακής θηλειάς (vascular loop), η καταστροφή της μυελίνης οφείλεται σε χρόνια τριβή μίας, συνήθως αρτηρίας, φλέβας ή και αραχνοειδικής σύμφυσης πάνω ή περί την ρίζα του τριδύμου.

Εκτός απο την αγγειακή αιτιολογία, λιγώτερο συχνά, η αιτία μπορεί να είναι όγκος στην παρεγκεφαλιδική γωνία (ακουστικό νευρίνωμα, μηνιγγίωμα, χολεστεάτομα, νευρίνωμα τριδύμου), καρκίνος επιφάρυγγος, έρπης ζωστήρας, νόσου του κολλαγόνου και κοκκιοματώσεις. Είναι επίσης γνωστό ότι ένα ποσοστό ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας υποφέρουν απο νευραλγία του τριδύμου, ιδιαίτερα νέα άτομα.

Κλινική εικόνα

Η κλασσική κλινική εικόνα της νευραλγίας του τριδύμου αποτελείται απο παροξυσμικές, σύντομες αλλά πάρα πολύ επώδυνες προσβολές που διαρκούν μερικά δεύτερα ή λεπτά. Υπάρχει η όπως ονομάζεται trigger zone, μία πολύ ευαίσθητη περιοχή κατά μήκος της διαδρομής του κλάδου ή κλάδων του νεύρου, όπου μία μικρή πίεση, αλλαγή θερμοκρασίας ή και απαλή αφή μπορεί να πυροδοτήσει μία προσβολή με αποτέλεσμα τον δριμύ αυτόν πόνο.

Οι προσβολές μπορούν να οφείλονται π.χ. σε κατάποση φαγητού ή ποτού, πλύσιμο του προσώπου, ξύρισμα ή ελαφρό φύσημα αέρα. Παρά το γεγονός οτι η ασθένεια είναι καλοήθης μπορεί λόγω χρονιότητος να οδηγήσει στην καχεξία και ακόμη και στην αυτοκτονία!

Θεραπεία καί πρόγνωση

Η πρώτη θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόσθη το 1966 με Καρμπαμαζεπίνη (Tegretol) συνεχίζει να είναι η πρώτη θεραπεία επιλογής. Εάν η φαρμακευτική θεραπεία αποτύχει ή δεν είναι επαρκής ή εφικτή (παρενέργιες) προτείνεται χειρουργική θεραπεία.

Βασικά υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής θεραπείας:

Στις καταστρεπτικές μεθόδους ανήκουν όλα τα block με αλκοόλη, φαινόλη, γλυκερόλη και τοπικά αναισθητικά, η εξαίρεση, η νευροτομή και η θερμοπηξία. Με τις περισσότερες καταστρεπτικές μεθόδους που εφαρμόσθηκαν στο παρελθόν, υπήρχε ποσοστό επιτυχίας και αναλγησίας αλλά και θνησιμότητα και νοσηρότητα όπως υπαισθησία, επώδυνη αναισθησία (anesthesia dolorosa), κερατίτιδα, βλάβη στον συραγγώδη κόλπο, το κοινό κινητικό νεύρο, την έσω καρωτίδα, τον θάλαμο κ.α.

Δύο απο τις μεθόδους, η θερμοπηξία του Kirschner και η ριζοτομία του Hakansson με γλυκερόλη έχουν χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής απο τις υπόλοιπες καταστρεπτικές και είναι ιδιαίτερα προσιτές σε ασθενείς τρίτης ηλικίας, όπως αποτελεσματική είναι και σε μερικές περιπτώσεις η γ-ακτινοβολία (γ-knife).

Ομως, η πλέον επικρατούσα σήμερα μέθοδος είναι η μικροαγγειακή αποσυμπίεση (MVD). Με αυτήν αποσυμπιέζεται με μικροχειρουργική τεχνική η ρίζα του τριδύμου απο συμπιέζουσες αρτηρίες, φλέβες ή ακόμη και συμφύσεις, παρεμβάλλοντας μικρά μοσχεύματα μήνιγγας, σιλικόνης κ.α. μεταξύ αγγείου και νεύρου, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα άμεση ανακούφιση με πολύ μικρό ποσοστό υποτροπής για τουλάχιστον μία δεκαετία. Σε ευρήματα αρτηρίας το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 100% ενώ αποσυμπίεση φλέβας 70% και συμφύσεων 50%. Παρά την σοβαρότητα της επέμβασης και των όποιων διεγχειριτικών κινδύνων, με το υψηλό ποσοστό ίασης που προσφέρει η μέθοδος αυτή, απο διεθνή και προσωπική εμπειρία, συνιστάται σε όλους τους ασθενείς < 70 ετών.

Νευραλγία Γλωσσοφαρυγγικού

Η νευραλγία του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου (ένατη κρανιακή συζυγία-IX) είναι αρκετά σπάνια σε σχέση με αυτήν του τριδύμου και με χαμηλότερη αλγομετρική βαθμολογία στον πόνο. Ειναι δύσκολη στην διάγνωση. Ο πόνος παρουσιάζεται κατά κρίσεις, εντοπίζεται συνήθως στην γλώσσα, τον φάρυγγα, την εσωτερική γωνία της άνω γνάθου ή το αυτί και προκαλείται απο κατάποση, ομιλία, βήχα κ.α. Μπορεί να συνοδεύεται απο βραδυκαρδία, ασυστολία, ακόμη και ανακοπή.

Οπως και κατά την νευραλγία του τριδύμου, οι ασθενείς γίνονται καχεκτικοί.

Η πρώτη θεραπευτική επιλογή είναι η φαρμακοθεραπεία με καρμπαμαζεπίνη ενώ για φαρμακοανθεκτικούς ασθενείς συνιστάται η μέθοδος της μικροαγγειακής αποσυμπίεσης.

 

Μικροαγγειακή αποσυμπίεση σπασμών Προσωπικού νεύρου

Η μικροαγγειακή αποσυμπίεση που εφαρμόζεται στις κρανιακές επώδυνες νευραλγίες, εφαρμόζεται επιτυχώς και για σπασμούς (facial tic) του προσωπικού νευρου (VII). Η αποσυμπίεση προσφέρει είτε άμεσα, είτε σε χρόνο ολίγων μηνών σταδιακή μείωση των σπασμών έως πλήρη ίαση.

Μικροαγγειακή αποσυμπίεση έχει χρησιμοποιηθεί και για αποσυμπίεση άλλων κρανιακών συζυγιών (προσωπική εμπειρία) όπως π.χ. του Πνευμονογαστρικού νεύρου (Χ) για την υπέρταση χωρίς όμως ικανοποιητικά, μόνιμα αποτελέσματα.