Free Joomla Templates by FatCow Coupon

Ανευρύσματα Εγκεφάλου, Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες

Ανευρύσματα

Παθοφυσιολογία-Επιδημιολογία

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα είναι μία καλοήθης αλλά πολύ σοβαρή πάθηση των αγγείων του εγκεφάλου.

Η πλειονότης είναι συγγενή, δηλ. σε ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων (σε βιβλιογραφικές αναφορές αναφέρεται ποσοστό 10-15%) προϋπάρχει μια αδυναμία στο τοίχωμα, στον διχασμό δυο αγγείων του εγκεφάλου, η οποία με τα χρόνια και κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μικρο "μπαλονάκι" το οποίον ενδεχομένως να πάθει ρήξη και να προκαλέσει υπαραχνοειδή αιμορραγία.

Διαβάστε περισσότερα: Ανευρύσματα Εγκεφάλου, Αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες

Όγκοι Εγκεφάλου

Οι όγκοι του νευρικού συστήματος αποτελούν το 3,5% όλων των όγκων στον άνθρωπο. Από αυτούς το 92% είναι ενδοκρανιακοί/ενδοεγκεφαλικοί, το 5% ενδοσπονδυλικοί/ενδομυελικοί και το 3% στα περιφερικά νεύρα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται οτι ετησίως εμφανίζονται τουλάχιστον 1000 όγκοι, δηλ. 100 όγκοι ανά εκατ. πληθυσμού. Το ήμισυ των όγκων αυτών είναι καλοήθεις. Στον κάτωθι πίνακα φαίνεται ένας κατά προσέγγιση διαχωρισμός των όγκων :

Αστροκυττώματα/γλοιώματα 45%
Μηνιγγιώματα 15%
Ογκοι υπόφυσης 12%
Νευρινώματα 8%
Μεταστατικοί όγκοι 10%
Διάφοροι άλλοι όγκοι 10%

Στα παιδιά, παρά τις όποιες ομοιότητες στην ιστική/εμβρυολογική προέλευση και συμπτώματα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τους ενήλικες, π.χ. στην συχνότητα εμφάνισης, εντόπιση και συμπεριφορά και αποτελούν έτσι μια ειδική οντότητα-Παιδιατρικοί ενδοκράνιοι/ ενδομυελικοί όγκοι. Βλέπε Παιδονευροχειρουργική.

Διαβάστε περισσότερα: Όγκοι Εγκεφάλου

Απόστημα εγκεφάλου

Το εγκεφαλικό απόστημα είναι μία χωροκατακτητική λοίμωξη στον εγκέφαλο που εμφανίζεται με πονοκεφάλους και/ή εστιακά συμπτώματα όπως σε περιπτώσεις όγκων στον εγκέφαλο. Πυρετός ή άλλα σημεία λοίμωξης πιθανόν να απουσιάζουν. Η αιτιολογία μπορεί να βρεθεί στις 75% των περιπτώσεων και η πλειονότης δεν οφείλεται ούτε σε τραύμα ούτε σε ενδοκράνιες επεμβάσεις αλλά σε κοντινή άλλη παρακείμενη λοίμωξη π.χ. ωτίτιδα, μαστοιδίτιδα, παραρινοκολπίτιδα, οδοντογενή λοίμωξη. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία αποστήματος είναι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, μεγάλη ηλικία και μεγάλη χρήση αντιβιοτικών.

Τα αποστήματα εμφανίζονται περισσότερο στην μεταβατική ζώνη μεταξύ φλοιού και λευκής ουσίας και μεγαλώνουν κεντρομόλα. Οι πλέον συνήθεις οργανισμοί που ευθύνονται γαι την εξέλιξη της λοίμωξης είναι οι στρεπτόκοκοι, σταφυλόκοκοι και αναερόβια βακτηρίδια, μεμονωμένα το κάθε ένα ή σε συνδιασμό.

Διαβάστε περισσότερα: Απόστημα εγκεφάλου

Επιληψία, Χειρουργική Επιληψίας, VNS

Παρά τις προόδους στην φαρμακευτική θεραπεία της επιληψίας, υπολογίζεται οτι το 1/3 των ασθενών με επιληψία σήμερα δεν έχουν ικανοποιητικό έλεγχο των κρίσεων και θεωριτικά θα μπορούσαν να είναι υποψηφίοι για χειρουργική επέμβαση. Γνωρίζουμε ότι οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο, δημιουργούν νέες εστίες, αυξάνουν την νοσηρότητα και θνησιμότητα και τις διαταραχές στην ψυχοκοινωνική κατάσταση του ασθενούς. Η ανάγκη που υπάρχει για χειρουργική επιληψίας υπολογίζεται διεθνώς μέχρι τις 500 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως, όμως μόνο μερικές δεκάδες απο αυτούς υποβάλλονται σε κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης.

Διαβάστε περισσότερα: Επιληψία, Χειρουργική Επιληψίας, VNS

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Αυχενική δισκοκήλη

Κλινική εικόνα και διάγνωση

Οι αυχενικές δισκοκήλες είναι οι δεύτερες συνήθεις, μετά τις οσφυικές, σε εμφάνιση ενώ οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις είναι οι πλέον συνήθεις. Η κινητικότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μία απο τις αιτίες της εμφάνισης της αυχενικής δισκοκήλης σε συνδιασμό με περιστροφή, βάρος και προυπάρχον τραύμα. Ευθιασμός ή/και λανθασμένη θέση εργασίας προδιαθέτουν επίσης για την εμφάνισή της. Οξεία κήλη παρουσιάζεται πιο συχνά κεντρικά παρά πλάγια.

Μια κεντρική κήλη ακολουθείται απο συμπτώματα πίεσης του νωτιαίου μυελού (αδυναμία, αυξημένα αντανακλαστικά ή σπαστικότητα στα πόδια και σημείο Lehrmitte) και μπορεί αρχικά να δώσει την υπόνοια όγκου.

Διαβάστε περισσότερα: Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Νευραλγίες

Οι νευραλγίες αναφέρονται στους ειδικούς πόνους. Ειναι το είδος του πόνου που ακολουθεί μια βλάβη στο αισθητικό νευρικό σύστημα, π.χ. βλάβη σε περιφερικό νεύρο. Οι νευραλγίες ανήκουν στην κατηγορία νευρογενών ή νευροπαθών πόνων, θεραπεύονται δύσκολα και απαιτούν σημαντική νευροχειρουργική ενασχόληση.

Διαβάστε περισσότερα: Νευραλγίες

Παιδονευροχειρουργική

Στον όρο παιδονευροχειρουργική συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις ειδικές συγγενείς ασθένειες στον νευρικό ιστό και τον σκελετό, όγκοι και αγγειακές δυσπλασίες της παιδικής ηλικίας.

Διαβάστε περισσότερα: Παιδονευροχειρουργική

Παιδιατρικό Τραύμα

Εγκεφαλικές κακώσεις στα παιδιά

Είναι λίγα τα παιδιά που γίνονται ενήλικες χωρίς κάποτε να μην έχουν κτυπήσει ελαφρά ή σοβαρά το κεφάλι τους. Από τα παιδιά που εισάγονται στο νοσοκομείο με εγκεφαλικές κακώσεις, η θνησιμότητα υπερβαίνει το 1% ετησίως ενώ η νοσηρότητα δεν είναι καταγεγραμμένη. Τα ακτινολογικά ευρήματα δεν μπορούν να προβλέψουν τις διανοητικές δυσλειτουργίες που ακολουθούν μία κάκωση ενώ συνεχής μετατραυματική παρακολούθηση δεν υπάρχει.

Ενδομήτριες εγκεφαλικές κακώσεις είναι σπάνιες ενώ οι μεταγεννητικές είναι περισσότερο συνήθεις και οφείλονται σε καταστάσεις υποξίας κατά την διάρκεια τοκετού. Ο ίδιος ο τοκετός είναι μία ήπια εγκεφαλική κάκωση που όμως σπάνια έχει σοβαρές επιπλοκές.

Διαβάστε περισσότερα: Παιδιατρικό Τραύμα

Νευροπλοήγηση

Την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιείται μια καινούργια διεγχειριτική τεχνική που βοηθάει τον νευροχειρουργό να ερμηνεύει στο τρισδιάστατο, τα απεικονιστικά ευρήματα, αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας τα οποία ενσωματώνει ένα μηχάνημα υπολογιστικής τεχνολογίας. Το μηχάνημα αυτό, δέχεται προεγχειριτικές απεικονίσεις και τις προβάλλει συνδιάζοντας λήψεις / εικόνες στο χειρουργείο, δίνοντας έτσι απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο και απόλυτη ασφάλεια στην χειρουργική προσπέλαση.

Διαβάστε περισσότερα: Νευροπλοήγηση

Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ο αριθμός των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (ΚΕΚ) στην Ελλάδα υπολογίζεται ετησίως, περίπου, στις 50.000. Από αυτούς το ήμισυ χρήζει νοσοκομειακής περιθαλψης ενώ το 1/10 χρήζει θεραπεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή / και χειρουργική αντιμετώπιση. Η πλειονότης οφείλεται σε κατευθείαν βία προς το κεφάλι και στο 70-80% αυτών η αιτία είναι τροχαίο ατύχημα. Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα παραμένει ακόμη υψηλή και είναι κατά μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από την νευρολογική κατάσταση του ασθενούς κατά την εισαγωγή του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) την περαιτέρω άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση σε ΜΕΘ και χειρουργείο αλλά και την μετεγχειριτική αποκατάσταση και αποθεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα: Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις